V Dubaji plánujú výstavbu prvého rotujúceho mrakodrapu

30.11.2006 Celý región

Po ostrovoch v tvare paliem či hoteli v tvare plachty vybudujú v Dubaji prvý otáčajúci sa mrakodrap. Rotáciu bytovej budovy s 30 poschodiami bude poháňať sln...
Po ostrovoch v tvare paliem či hoteli v tvare plachty vybudujú v Dubaji prvý otáčajúci sa mrakodrap. Rotáciu bytovej budovy s 30 poschodiami bude poháňať slnečná energia, ktorej je v Perzskom zálive dostatok.

Výšková budova sa otočí okolo základne raz za týždeň. \"Všetci budú mať rovnaký výhľad po rovnaký čas, takže tam nebudú určité izby s najlepším výhľadom, \" uviedol britský technik Nick Cooper, ktorý navrhol rotačný mechanizmus. Mrakodrap s 200 bytmi a hmotnosťou 80.000 ton bude stáť na obrovskej základni, ktorá bude mať priemer 30 metrov a bude pokrytá polymérom takmer úplne eliminujúcim trenie. Dvadsať menších elektrických motorov budovu otočí o niekoľko stupňov každú hodinu. Výstavba rotujúcej výškovej budovy nazvanej Time Residences sa má začať v júni a trvať do roku 2009. Má ísť o dominantu už budovaného rozľahlého zábavného parku Dubailand. K minulým projektom Coopera patrí vŕtací stroj použitý pri prerážaní tunela pod Lamanšským prielivom či veľký banský stroj drviaci skaly.
(TASR)
 

Vyberte región